Business Intelligence, data & analytics, wat is het verschil?

Business Intelligence (BI) en Data & Analytics zijn twee nauw verwante concepten, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide.

Business Intelligence verwijst naar het proces van het verzamelen, analyseren en presenteren van gegevens om zakelijke inzichten te verkrijgen. Het richt zich op het gebruik van historische gegevens om rapporten, dashboards en datavisualisaties te genereren die de prestaties van een organisatie in kaart brengen. BI-tools kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om verkoopcijfers, klanttevredenheid, voorraadniveaus en andere operationele statistieken te monitoren.

Aan de andere kant heeft Data & Analytics een bredere scope. Het omvat het volledige proces van het verzamelen, transformeren, analyseren en interpreteren van gegevens om waardevolle inzichten te verkrijgen. Dit omvat niet alleen BI, maar ook geavanceerdere analysetechnieken, zoals voorspellende analyses, machine learning en big data-analyse. Data & Analytics omvat het gebruik van verschillende technologie├źn en methoden om complexe vragen te beantwoorden en toekomstige trends te voorspellen.

Kort samengevat, Business Intelligence is een onderdeel van Data & Analytics en richt zich voornamelijk op het genereren van rapporten en dashboards om de prestaties te meten, terwijl Data & Analytics een bredere term is die ook geavanceerdere analysetechnieken omvat om diepere inzichten te verkrijgen en besluitvorming te verbeteren.

Reacties zijn gesloten.