Wat is een data lakehouse?

Een data lakehouse is een hybride data-opslagconcept dat de voordelen van een data lake en een data warehouse combineert. Het is ontworpen om te voorzien in de behoeften van moderne gegevensverwerking en -analyse.

In een data lakehouse worden gestructureerde, semigestructureerde en ongestructureerde gegevens opgeslagen in hun ruwe vorm, vergelijkbaar met een data lake. Hierdoor kunnen organisaties grote hoeveelheden gegevens van verschillende bronnen vastleggen zonder dat ze deze vooraf hoeven te transformeren.

Tegelijkertijd maakt het data lakehouse gebruik van een relationele database-architectuur, zoals een data warehouse, om gegevens te structureren en te optimaliseren voor query’s en analyses. Dit betekent dat de gegevens kunnen worden georganiseerd in tabellen met duidelijke schema’s, waardoor het eenvoudiger wordt om geavanceerde analyses uit te voeren en complexe query’s te ondersteunen.

Door de combinatie van de flexibiliteit van een data lake en de prestatieverbeteringen van een data warehouse, stelt het data lakehouse organisaties in staat om real-time analyses uit te voeren, snelle rapportage mogelijk te maken en geavanceerde analysetaken aan te pakken, terwijl het nog steeds in staat is om de onbewerkte, ongestructureerde gegevens te behouden voor toekomstig gebruik. Dit maakt het een krachtig instrument voor moderne dataverwerking en -analyse in bedrijfsomgevingen.

Reacties zijn gesloten.