Onder de paraplu van business intelligence valt ook process mining.

Process Mining is een combinatie van ‘process analysis’ en ‘data mining’. Het is een werkwijze waarbij data de grondslag is voor een analyse van een proces of werkstroom, en dat kan van alles zijn. Het kan gaan over de uitvoering van het inkoopproces (p2p), een behandeltraject in een ziekenhuis of het volgen van een support ticket bij de IT-helpdesk.

Met process mining laat u zien wat er daadwerkelijk is gebeurd: Welke stappen zijn uitgevoerd in de loop van de tijd. Het mooie van process mining is dat de data het verhaal vertelt. U ziet wat er is gebeurd in plaats van te denken wat er is gebeurd.

Op basis van de data kunt u antwoorden vinden op de volgende vraagstukken:

  • Auditing & Compliancy: Is de uitvoering/afhandeling van bepaalde werkstromen compliant?
  • Process Automation: Zijn bepaalde delen van de uitvoering van werkstromen te automatiseren?
  • Resource Optimization: Welke mensen kunnen we alloceren om de werkstromen uit te voeren?
  • Discovery & Analysis: Zijn nog uit te voeren stappen te versnellen? Toepassing van voorspellende algoritmes.

Nieuwe mogelijkheden

Als u in de wereld duikt van de tools en hulpmiddelen die er zijn omtrent process mining, dan zult u merken dat er commerciële producten zijn die heel veel kunnen maar vrij prijzig zijn. Of u komt in de hoek van open-source software die vaak minder uitgebreid is en vrijwel niets kost.

Microsoft timmert de afgelopen jaren hard aan de weg met Power BI en staat al jaren in het leiderskwadrant van Gartner bij de BI-tools. We horen u direct denken: Power BI is toch geen process mining product? Jawel, met een solide gegevensmodel en de juiste visualisaties kunt u met zeer geringe kosten (soms zelfs gratis) process mining analyses maken met Power BI.

Bijkomend voordeel is dat u ook direct de gebeurtenissen voor process mining kunt relateren aan de data die u voor bi doeleinden gebruikt.

Diensten rondom process mining

U kunt ons vragen om een demonstratie te geven over process mining met Power BI. Neem dan even contact met ons op.

Als u direct een stap verder wilt gaan en direct uw data wilt gebruiken, dan kunnen we ook via de process mining quickstart service u een snelle start geven: “Seeing is believing”.