Juiste administratie voor betere business intelligence

De financiële administratie is een belangrijk hulpmiddel voor een succesvolle onderneming. Vanuit de administratie krijgt u informatie waarmee u tijdig uw organisatie kunt bijsturen. Een goede administratie is vooral in uw eigen belang.

Inzage in uw bedrijfsvoering

Elke ondernemer beseft zich dat het voeren van een bedrijfsadministratie geen noodzakelijk kwaad is. Eerder een noodzaak, dat mits goed ingericht, veel geld kan opleveren voor uw bedrijf.

Immers, de administratie neemt een centrale positie in uw bedrijf. Met het voeren van een goede bedrijfsadministratie verzamelt u op systematische wijze data van afdelingen binnen uw bedrijf. Een gigantische bron van informatie die dient om te helpen bij de belangrijkste doelstellingen van uw bedrijf: winst maken en kosten reduceren.

Van registratie naar informatie

Met een goede registratie van uw bedrijfsgegevens heeft u snel de beschikking over de cijfers en resultaten van uw bedrijf. U krijgt sneller inzicht in uw kosten, uw omzet en uw winst. Aan de hand hiervan kunt u inspelen op ontwikkelingen en uw activiteiten eventueel bijstellen. De registratie van bedrijfsgegevens is de basis voor accuraat debiteuren- en crediteurenbeleid.

Groot of klein: uw bedrijfsadministratie geeft inzicht in omzetten, kosten, ontwikkelingen en trends. Op basis van deze informatie neemt u de belangrijkste beslissingen. Actuele en accurate registratie van gegevens zijn hier van groot belang. Ook kleinere ondernemingen hebben vaak te weinig zicht op de ondernemingscijfers en dus de prestaties. Het aansturen van een bedrijf “op gevoel” gebeurt nog vaak, zonder dat dit gevoel wordt onderbouwd met correcte en actuele cijfers.

Belastingen en de belastingdienst

Ook de belastingdienst wijst op het voeren van een goede bedrijfsadministratie.

Immers, naast het belang voor van een goede bedrijfsadministratie voor uw bedrijfsvoering, wil de belastingdienst natuurlijk ook dat u allerlei aangiften (btw, loonbelasting en eventueel vennootschapsbelasting) juist doet. En voor u is dat ook van belang, want anders loopt u het risico op boetes of opgelegde aanslagen. In dat laatste geval zult u zelf moeten bewijzen dat de berekening die de belastingdienst maakt onjuist is. Dit heet ‘omkering van bewijslast’.

Als u geen duidelijke overzichten hebt van uw aan- en verkopen, zult u uw aangifte omzetbelasting niet kunnen invullen. En zonder een goede administratie kunt u geen aanspraak maken op voordelige regelingen, zoals de kleine ondernemersregeling voor de btw.

Een goede administratie voorkomt tussentijdse vragen van de belastingdienst en minder kans op controle hetgeen u dan weer tijd en geld bespaart.

Wie moet een bedrijfsadministratie voeren?

Voor de meeste organisaties en ondernemingen bestaat er een wettelijke en fiscale plicht tot het voeren van administratie. Vooral veel startende eenmanszaken onderschatten het belang van het voeren van een goede bedrijfsadministratie al dan niet verzorgd door een boekhouder.

Ook freelancers of zzp’ers worden als ondernemers beschouwd en zijn verplicht een administratie bij te houden.

U kunt het voeren van uw administratie en boekhouding uitbesteden of zelf doen. De boekhouding wordt door veel bedrijven volledig uitbesteed, omdat men de volgende voordelen ziet:

  • Minder kopzorgen. U hoeft zich geen zorgen te maken over de administratieve werkzaamheden. De accountant of administratiekantoor verwerkt uw administratie direct en foutloos;
  • Tijd anders besteden, meer omzet. U kunt zich als ondernemer volledig concentreren op datgene waar u goed in bent. En de tijd die u bespaart die niet aan administratief werk besteed wordt, kunt u gebruiken voor het werk waar u goed in bent.
  • Kostenbesparingen. Er hoeft geen dure software aangeschaft te worden, het is niet noodzakelijk om administratief personeel aan te nemen.

De rol van BICONOMICS services

BICONOMICS services richt zich primair op het geven van inzicht in hoe uw bedrijf ervoor staat. Dat doen we met behulp van het ontwerpen, bouwen en/of implementeren van business intelligence toepassingen. Daarvoor is een goede registratie in uw administratieve systeem van belang. We kunnen u helpen met het geven van advies hoe een juiste (financiële) administratie te voeren, om er daarna ook zinvolle informatie uit te kunnen halen met business intelligence hulpmiddelen.

Reacties zijn gesloten.