Enterprise Performance Management

Enterprise Performance Management, afgekort als EPM, is een term die ook aangeduid wordt als Corporate Performance Management (CPM) en Business Performance Management (BPM).

EPM staat als afkorting voor zowel een proces als een informatiesysteem. EPM is bedoeld om organisaties te helpen bij het plannen, uitvoeren en meten van strategieën.

EPM omvat de volgende onderwerpen:

  • Budgettering, planning en forecasting,
  • Consolidatie van financiële data (financial close of books on a periodic basis),
  • Rapportage van cijfermateriaal aan interne en externe belanghebbenden,
  • Analyse van de uitvoering (performancemeting van winstgevendheid en producten).

EPM is gebaseerd op de aloude wijze van bedrijfsvoering met PDCA (plan-do-check-act). Het is een van de pijlers voor een organisatie om inzichten te krijgen hoe het met de organisatie gaat, naast business intelligence. Beide begrippen worden tegenwoordig samengevat onder de noemer “business analytics”.

Veel organisaties gebruiken tegenwoordig een EPM applicatie, ook al zien we dat het gebruik van Excel binnen dit gedeelte van business analytics ook veel voorkomt. Sterker nog, de meeste software die voor EPM wordt gebruikt heeft een spreadsheet als oorsprong.

Een volgende keer gaan we verder in op het gebruik van hulpmiddelen voor met name het gebied planning and forecasting. Dan nemen we het product Vena mee in de beschrijving.

Reacties zijn gesloten.