Oracle Visual Analyzer

Oracle levert als bedrijf al vele jaren allerlei producten, waaronder business intelligence producten. Denk daarbij aan de Oracle Business Intelligence Suite, ook vaak OBIEE genoemd. Dit product wordt sinds enige maanden ook als cloud dienst aangeboden.

Daarnaast heeft Oracle ook een ander product geïntroduceerd als onderdeel van OBIEE, dat in eerste instantie alleen als cloud dienst bestond: Oracle Visual Analyzer. Dat is gedaan onder de druk van producten als Tableau en Power BI, die zich sterk op business users richten en minder op IT.
Het zal er ongetwijfeld ook mee te maken hebben dat Oracle compleet uit het “magic quadrant” voor BI-tools van Gartner voor 2016 is verdwenen.

Sinds kort is voor dit product ook een “desktop” variant gekomen (Oracle Data Visualization Desktop), mede om het ook mogelijk te maken bepaalde BI oplossingen met IT hulp te ondersteunen. Ook wordt het mogelijk om met het statistische functies van het programma R te werken in de desktop versie.

Qua stappenplan werkt deze Data Visualization Desktop net zoals als Tableau en Power BI:

  • je legt een verbinding met een bron;
  • je maakt visualisaties met deze brongegevens;
  • je toont de visualisaties in een dashboard.

En natuurlijk werkt het ook zo bij OBIEE, alleen modelleer je daar net iets meer in de repository.

Alleen bij de opmaak van de dashboards is het product volwassener dan Power BI, met name door het bestaan van “prompts”. Dit zijn filters die je per dashboard kunt opnemen en die werken voor alle visualisaties die op een bepaalde dashboard pagina staan.
Ongeacht het rapport en de bron voor het rapport.Dat heeft ongetwijfeld te maken met de fundatie van het product, OBIEE.

We zijn zeer benieuwd welke kant het opgaat met OBIEE en Data Visualization / Visual Analyzer.

Reacties zijn gesloten.