OBIEE 12c is uit

Na een lange periode van wachten is gisteren dan toch de 12c versie van OBIEE gelanceerd tijdens de Oracle Open World.

Vooral op het gebied van visualisaties zijn er de nodige veranderingen / verbeteringen. Een tweede in het oog springende wijziging is “Data Mashups”, een gemakkelijke manier voor business users om data uit CSV of Excel bestanden te koppelen aan andere (meta)data in OBIEE.

En dan moeten we twee zaken niet vergeten, maar dat zijn verbeteringen op de achtergrond (technologie):

  • cloud ondersteuning,
  • kleinere footprint voor de installatie, waardoor alles sneller moet worden.

Deze laatste bewering kan ik niet onderschrijven. Na installatie neemt de middleware ongeveer 7 gb ram in beslag. Bij versie 11g ging dit nog met 4 gb bij een demo omgeving.

Verder is onze ervaring dat de installatie ook moeilijker is dan voorheen. Nu moet je 4 producten downloaden (java, weblogic, obiee server en obiee client tools).  En bij de installatie van OBIEE is de “simple install” geen optie meer. Je moet nu eerst de software installeren, en daarna de configuratie/deployment stap uitvoeren. Dit kan dus veel handiger.

Update van dit bericht in januari 2016

Intussen is de OBIEE 12c werkend op een demonstratie omgeving bij ons. Een paar zaken vallen op, naast de punten die al genoemd zijn.

Het geheugengebruik is echt toegenomen; Je moet werken in een Windows omgeving met minimaal 12 GB intern geheugen, 16 GB is aan te raden als minimum voor productie omgevingen.

Heel veel acties die voorheen werden uitgevoerd in de Enterprise Manager, zijn nu beschikbaar als weblogic scripting commando. Qua bedieningsgemak is het even wennen, maar de afhankelijkheid tussen weblogic zaken (security) binnen OBIEE zijn daarmee gereduceerd. De beruchte GUID synchronisatie is hiermee ten einde. Toch zou een GUI in deze tijd wel toe te juichen zijn.
De commando’s die je onder andere gebruikt zijn “uploadrpd” en “downloadrpd”.

Het versiebeheer door de OTAP straat is ook anders qua opzet. Je werkt nu met een “BI archive file” (een BAR file), waarin alle onderdelen van belang voor versiebeheer in 1 klap worden overgezet: rpd, presentation catalog en applicatierollen. Daarmee wordt het versiebeheer gemakkelijker. Altijd alles compleet overzetten in een release.

Reacties zijn gesloten.