Ontwerpprincipes voor data warehouse data modellen

Inleiding

In vrijwel elke organisatie waar gestart wordt met het introduceren van business intelligence komt er op een bepaald moment een discussie over de opzet van datamodellen: volg je nu bepaalde template-modellen of maak je alles op maat?

Lastige keuze

Het is een lastige vraag om te beantwoorden. Eigenlijk wordt het antwoord gedreven door de vraag op welk niveau je de informatiebehoeften invult: gaat het om management- en stuurinformatie (op tactisch en strategisch) niveau, dan zal je eerder kiezen voor template-modellen. Elk bedrijf heeft soortgelijke informatievragen. Iedereen wil in het financiële en HR domein dezelfde soort kengetallen.

En wanneer het gaat om operationele business intelligence vraagstukken, dan zullen de modellen veel meer op maat gemaakt moeten worden. Elk bedrijf zal meer afwijken op details, en dus heeft dit ook zijn weerslag op de opzet van de datamodellen.

Type vraagstuk

Vanuit de invalshoek van het soort vraagstuk dat u met BI wilt invullen, is het vooral zo dat “speciaaltjes” voor uw bedrijf of bedrijfstak op maat zijn. Andere vraagstukken rondom analyses voor ERP/ CRM modules of planning en budgettering bestaan veel goede template-modellen.

Conclusie

Het doel van business intelligence is vooral inzicht geven in het reilen en zeilen van een bedrijf op tactisch en strategisch niveau. Voor operationele beslissingen worden transactiesystemen gebruikt, en niet een analytische applicatie.

Daarom is het verstandig om als vertrekpunt de templatemodellen te gebruiken, en deze te verrijken op details.

En voor de heel specifieke bedrijfsvraagstukken waarop u zich kunt onderscheiden van uw concurrenten kunt u een op maat gemaakt model (laten) ontwerpen.

Reacties zijn gesloten.