Business Intelligence trends 2014/2015

Welke Business Intelligence trends kunt u verwachten in 2014 en begin 2015?

Van reactief naar proactief

Tot op de dag van vandaag worden verreweg de meeste BI oplossingen reactief ingezet. Ze bieden historische analyse van bedrijfsdata per week, maand of jaar. Zeer waardevol om de besluitvorming naar een hoger plan te tillen. Echter, reactieve BI haalt nog weinig voordeel uit de snelheid waarmee data tegenwoordig beschikbaar komt.

Steeds meer bedrijven zullen “real-time analytics” omarmen en daarmee zal BI steeds pro-actiever worden. Belangrijke wijzigingen in data worden gesignaleerd terwijl ze gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een manager die automatisch een alert krijgt bij een grote abnormaliteit in de data. Door gelijk verder te analyseren kan snel een goed geïnformeerde beslissing worden genomen en wordt een probleem direct aangepakt in plaats van dagen later of wellicht helemaal niet.

Self-service

De afhankelijkheid van eindgebruikers van de IT afdeling is bij BI altijd zeer groot geweest. De keuze was vaak of geduldig wachten op IT, of de greep naar Excel voor de eigen rapportages. Met simpelere en steeds meer eindgebruiker gedreven oplossingen, neemt het self-service aspect toe. BI verplaatst zich zo van de IT afdeling naar de eindgebruiker waardoor de efficiency toeneemt.

Data visualisatie & story telling

Met de verschuiving van BI naar de eindgebruiker, groeit de vraag naar eenvoudige manieren om data te visualiseren. Het moet door iedereen te begrijpen zijn, niet alleen door data analisten. Nieuwe ontwikkelingen bij BI leveranciers zullen zich dan ook concentreren rond verbeterde data visualisatie voor alle gebruikersniveaus.

Hier zien we ook het concept van “story telling” ontstaan. In de nieuwe producten van leveranciers als bijvoorbeeld QlikView is hiervoor een belangrijke rol weggelegd.

Gemaakte analyses en gevonden informatie wordt, op een powerpoint manier, gepresenteerd om beslissingen te ondersteunen.

Verplaatsing naar de cloud

BI in de cloud is zeker niet nieuw. Maar daar waar de initiële terughoudendheid omtrent betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van cloud computing langzaam verdwijnt zullen de voordelen als schaalbaarheid, flexibiliteit en lagere kosten toegevoegde waarde gaan bieden.

Naast de grote hoeveelheid maakt de enorme snelheid en verscheidenheid van data tegenwoordig dat het in eigen huis beheren van data steeds uitdagender wordt. Het volwassen worden van de cloud zal betekenen dat meer en meer bedrijven hun BI omgeving naar de cloud verhuizen.

Mobile BI

Mobile BI wordt steeds volwassener. Alle grote leveranciers zijn druk om hun “mobile” aanbiedingen te optimaliseren en te promoten. Intussen ontstaat een wereld die verder gaat dan smartphones, tablets en PC’s. Denk aan de opkomst van wearables als watches en glasses, allemaal met verschillende schermformaten en interfaces.

Het zal niet morgen gebeuren maar de volgende grote stap in BI zou wel eens de aanpassing kunnen zijn waarin de wereld altijd met het internet verbonden is.

Bronnen:
Information week : 5 Big Business Intelligence Trends For 2014

Reacties zijn gesloten.