Power BI drill-through functionaliteit

Geplaatst in: PowerBI | 0

Binnen Power BI bestaat al langere tijd de functionaliteit om van hoog-over cijfers in te zoomen naar details. Dit kan door middel van het toevoegen van nieuwe attributen (bijvoorbeeld naast het jaar ook de maand tonen) of door middel van een standaard drill-down in een visualisatie.

Een andere manier is om 2 visualisaties naast elkaar te plaatsen op 1 pagina, waarbij je bijvoorbeeld een grafiek hebt met een tabel. In de tabel staan allerlei details, die gefilterd worden door keuzes te maken in de grafiek. Zie een voorbeeld hieronder, waarbij je filtert op de grafiek op een brand (groen gearceerd).

Drill-through

Hoewel bovengenoemde manier van details bekijken heel goed werkt, loop je op een bepaald moment toch aan deze grenzen van ruimtegebrek op een pagina.

Om aan dit ‘mankement’ tegemoet te komen, is nieuwe functionaliteit die wordt geboden de drill-through functionaliteit, ook wel “drill-to-detail” genoemd.

 

Bij drill-through maak je een visualisatie op een aparte pagina, waarin allerlei details staan.

Vanuit andere pagina’s is het mogelijk om naar deze pagina te springen, en dan de context (filtering) door te geven. Daarmee zie je de details van de gemaakte keuzes.

Stappenplan activeren drill-through functionaliteit

Het activeren van de drill-through gebeurt vanuit de Power BI Desktop of de online versie.

1. Maak een detailrapport op 1 pagina. In deze stap maak je bijvoorbeeld een tabel of kruistabel (matrix) om gedetailleerde data te tonen in een rapport.

2. Op deze pagina activeer je de drill-through functionaliteit

3. Vervolgens geef je aan welke gegevens (items / attributen) je wilt gebruiken voor filtering via drill-through. Wij kiezen nu voor jaar en brand.

4. Maak een overview rapport op 1 of meerdere pagina’s.

5. Op elk veld waarbij in het drill-throuhg rapport een filter actief is, krijg je een nieuwe optie als je op de rechter muisknop klikt: Drillthrough

6. Optioneel kun je voor eenvoudige navigatie ook nog een knop toevoegen aan de pagina met het drill-through rapport om terug te keren naar de pagina waar je vandaan kwam.

Wederom een nieuw stuk functionaliteit binnen Power BI die het product een heel stuk volwassener maakt.